Valeriaan thee

Genieten van een kopje thee en helemaal tot rust komen.
Valeriaan thee is een prima alternatief voor de bekende valeriaan tabletten of druppels.

Dit relaxkruid wordt veel gebruikt bij innerlijke spanningen, stress en angst. Het staat ook wel bekend als slaapthee, bedoeld voor mensen met (in)slaapproblemen.

De werking van echte valeriaan

Valeriaan is een kruidenplant die vooral in Europa en Azië groeit. Naast gewone valeriaan is er ook rode valeriaan. De wortelstokken van deze kruidachtige planten bevatten een rustgevend extract. Dit wordt verwerkt tot tabletten, pillen en druppels. Valeriaan thee bevat een bepaalde hoeveelheid wortelextract.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van valeriaan. Het is echter nog steeds niet duidelijk hoe dit middel het lichaam beïnvloedt.

Wat wel vast staat is dat het rustgevend en kalmerend werkt

Of het effectief als slaapthee werkt, valt te betwisten. Bij sommigen werkt het, bij anderen heeft het geen effect. Dit verschilt sterk per persoon, maar alleen wanneer het op slaapproblemen aankomt. Als kalmeringsmiddel werkt valeriaan wel uitstekend.

Gedroogde en gesneden valeriaanwortel

valeriaanwortel valeriaan thee
gedroogde valeriaanwortel

Valeriaan thee is net iets minder goed verkrijgbaar dan tabletten, pillen en druppels. Dit komt omdat de thee ondanks de rustgevende werking minder vaak gebruikt wordt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de smaak die niet altijd even lekker wordt gevonden.

Als je valeriaan thee wilt kopen kom je uit bij de pure valeriaanwortel. Deze is gedroogd en in stukjes gesneden. Hiermee dus direct klaar voor gebruik.

Valeriaan thee maken

Hoe maak je van gedroogde valeriaan een lekkere kop valeriaan thee?

  • Voeg twee theelepels aan een kop heet water toe
  • Laat dit 10 minuten intrekken
  • Gebruik een zeef om de stukjes valeriaanwortel eruit te filteren
  • Voeg eventueel wat honing toe
  • Geniet van een heerlijk ontspannend kopje relaxthee!

Tip: Sommige gebruikers vinden het fijner om de gedroogde wortel aan koud water toe te voegen. Vervolgens wordt dit water opgewarmd tot thee. Probeer zelf even uit wat je het fijnste vindt.

Maak je liever gebruik van theezakjes, dan vind je valeriaan in speciale kruidenthee. Vaak zijn hier andere kruiden aan toegevoegd zoals lavendel of kamille. Soms zit hier ook Sint-Janskruid bij.
Meerdere kruiden samen zijn vooral goed bij slaapproblemen.

Maximale dosering valeriaan thee

Er is geen maximale dosering voor het gebruik van valeriaan thee. Geadviseerd wordt om één tot drie koppen per dag te drinken. Volg hierbij de bijsluiter in de verpakking. Heb je langdurige klachten van angst stress of slapeloosheid? Neem na 2 weken contact op met de huisarts. Soms is een andere behandeling toch beter.
Lees ook: Overdosis Valeriaan

Welke bijwerkingen zijn bekend?

Er zijn zeer weinig bijwerkingen aan het gebruik van valeriaan. Drink je veelvoudig valeriaan thee, dan kunnen klachten als buikpijn of misselijkheid ontstaan.
Sommige gebruikers voelen zich slaperig. Daarom is het niet verstandig om tot 2 uur na inname deel te nemen aan het verkeer. De meeste mensen kunnen goed tegen dit kruidenmiddel, al helemaal wanneer dit als thee wordt ingenomen.

Wisselwerking met andere medicatie

Valeriaan thee mag niet als gewone medicatie gezien worden. Het is een natuurlijk alternatief voor middelen tegen stress en spanning.
Gebruik je medicatie? Voor zover bekend heeft valeriaan hier geen wisselwerking mee. Je mag dit dus gewoon gebruiken.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het wel even opletten. Het is namelijk niet bekend of deze thee van invloed is op de ontwikkeling van het (ongeboren) kind.

Valeriaan thee kopen

Waar is Valeriaan thee verkrijgbaar en wat betaal je hiervoor? Voor kruidenthee met valeriaan als ingrediënt betaal je tussen de €1 en €3 per verpakking. Losse valeriaan wortel is wat duurder. Voor 100 gram betaal je tussen de €2,50 en €4. Dan heb je wel échte verse thee.
Bestel valeriaan thee bij Bol.com >>