Is Valeriaan verslavend?

is valeriaan verslavend?

Is valeriaan verslavend? Dit hangt helemaal van de dosering en de periode van gebruik af. In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag.

Valeriaan is een plant uit de kamperfoelie familie. Uit de wortelstok van deze kruidenplant wordt een extract gehaald dat dient als rustgevend middel. Het is een goed middel tegen stress en spanning, rusteloosheid en slapeloosheid en is dan ook een van de meest gebruikte kruidenmiddelen.

Over Valeriaan

Het werd al in het oude Griekenland gebruikt ter behandeling van slapeloosheid, stress en spanning. Ook werd het ingezet bij ontstekingen en als hoestdrank. Tegenwoordig gebruiken we valeriaan bij:

  • Slapeloosheid
  • Nerveuze gevoelens
  • Angstgevoelens
  • Stress
  • Spanning

Het werkt als kalmeringsmiddel en heeft een ontspannend effect op het menselijk zenuwstelsel. Het maakt ook slaperig, waardoor het goed werkt bij een periode van slapeloosheid. Daarnaast wordt het ook ingezet bij verschillende klachten en aandoeningen zoals migraine, oorsuizingen, hoge bloeddruk, prikkelhoest en nog veel meer.

Werkzame stoffen in valeriaan

In valeriaan tabletten zit alleen het extract uit de wortelstok van de valeriaan plant. De samenstelling kan wel verschillen. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de plant, waar deze groeit en de voedingsstoffen die de plant binnenkrijgt. Het extract bestaat uit verschillende stoffen waaronder aminozuren, alkaloïden en verschillende etherische oliën.
Valeriaan leent zich ook prima om een kopje relaxthee van te zetten.

Is valeriaan verslavend?

Veel mensen gebruiken valeriaan gedurende langere periode. Het helpt tegen stress en spanning en overige klachten. De klachten nemen af waardoor het gemakkelijker is om in het dagelijks leven te presteren. In andere gevallen wordt valeriaan slechts kortdurend ingenomen, denk maar eens aan examenstress.

Is valeriaan verslavend wanneer je het langere periode gebruikt? Er kunnen bijwerkingen optreden maar ook een verslavend effect.

Of een verslaving optreedt hangt af van de dosering en periode van gebruik. Bij hoge doseringen en langdurig gebruik is de kans groter dat er een verslavend effect optreedt.

Verslavend voor het ongeboren kind

Opvallend is dat wanneer zwangere vrouwen valeriaan gebruiken er een verslaving bij het ongeboren kind optreedt. Dit uit zich in verschillende klachten zoals rillen, veel huilen, moeilijk slapen en slecht drinken. Dit is een verschijnsel dat vaker wordt gezien bij vrouwen die valeriaan tijdens de zwangerschap gebruiken. Daarom is het aan te raden om valeriaan tijdens de zwangerschap niet in te nemen. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts of verloskundige iets anders voorschrijven.

Stoppen met valeriaan: de klachten

Bij het plotseling stoppen met valeriaan kunnen er een aantal klachten optreden. Vaak gaat het om hoofdpijn, een onrustig gevoel en slapeloosheid. Na enkele dagen moeten deze klachten minder worden of verdwijnen. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of behandelende arts.

Mogelijk ontstaan de klachten niet door het stoppen met valeriaan maar heeft het een andere oorzaak. Laat dit altijd door een arts controleren.

De bijwerkingen van valeriaan

Kunnen er ook bijwerkingen optreden? Ondanks dat dit een kruidenmiddel is heeft het wel invloed op lichaam en geest. Dit betekent dat er ook bijwerkingen kunnen optreden. De volgende bijwerkingen zijn bekend:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Maagdarmklachten
  • Slapeloosheid

Er zijn verder geen bijwerkingen bekend. Bedenk dat dit kruidenmiddel niet goed onderzocht is, zoals bij andere geneesmiddelen wel gebeurt. Hierdoor is er ook niet bekend of en wanneer bijwerkingen optreden en wat het effect op de lange termijn is. Treden er bijwerkingen op, stop dan met het gebruik van valeriaan en bekijk of de klachten verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat plotseling stoppen weer andere klachten kan veroorzaken (zie hierboven).

Wat moet ik doen wanneer ik verslaafd ben aan en valeriaan?

De kans dat iemand volkomen afhankelijk van valeriaan wordt (verslaafd) is vrij klein. Toch kan dit niet helemaal uitgesloten worden. Bij het stoppen van valeriaan en het optreden van bepaalde afkickverschijnselen is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.
Treedt er (ernstige) hoofdpijn op of heb je last van rillingen? Lukt het niet om in slaap te komen of slaap je rusteloos? Bespreek deze klachten met de arts. Deze kan eventueel een ander kruidenmiddel of geneesmiddel voorschrijven.

Auteur: Bianca Walraven

Previous Post

Overdosis valeriaan