Valeriaan tijdens de zwangerschap

valeriaan tijdens de zwangerschap

Valeriaan is een kruidenmiddel en werkt goed bij stress, nervositeit en slapeloosheid.

Valeriaan tijdens de zwangerschap wordt dan ook vaak gebruikt. Is dit verantwoord? Je wilt immers het beste voor je kind en vooral geen dingen tot je nemen die op enige wijze dan ook schadelijk kunnen zijn.

Lees meer over de bijwerkingen en of je dit als zwangere vrouw nu wel of niet mag gebruiken.

De werking van Valeriaan

Valeriaan of echte Valeriaan is een kruidachtige plant. Het extract uit de wortelstok wordt gebruikt in rustgevende middelen. Per product wisselt de samenstelling. Hierdoor kan het middel sterk of juist mild werken.

Valeriaan werkt licht rustgevend en is toepasbaar bij:

  • Stress en spanning
  • Angstgevoelens
  • Nervositeit
  • Slapeloosheid

Dit middel werkt licht kalmerend waardoor je minder stress, angst of nervositeit ervaart. Ook val je makkelijker in slaap. Het is vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist en ook in sommige gezondheidswinkels/ natuurwinkels.

Valeriaan tijdens zwangerschap – wanneer je onrustig bent

Moeilijk in slaap komen, vaak wakker worden en angst of nervositeit voor de aankomende bevalling. Is dit (grotendeels) herkenbaar?
Valeriaan lijkt een goede oplossing te zijn. Het helpt bij nerveuze- of angstgevoelens en bij goed inslapen. Er zijn dan ook heel wat zwangere vrouwen op zoek naar valeriaangebruik tijdens de zwangerschap.
Ten eerste het effect van dit kruid.

Het werkt bij veel personen maar niet bij iedereen

Wanneer er na enkele dagen nog steeds geen verbetering optreedt, heeft valeriaan waarschijnlijk geen invloed op lichaam en geest. Het is dan beter om ermee te stoppen en uit te kijken naar een ander middel.

Bijwerkingen van valeriaan

Hoe zit het met bijwerkingen van valeriaan? De meeste mensen krijgen geen last van bijwerkingen. Soms ontstaan er klachten zoals misselijkheid en buikpijn, maar ook maagdarmklachten. Omdat valeriaan helpt bij slapeloosheid veroorzaakt het soms ook slaperigheid. Dit kan overdag niet zo handig zijn. Valeriaan heeft geen wisselwerking met andere medicijnen.

In sommige gevallen werkt dit middel verslavend. Zwangere vrouwen moeten hier goed mee opletten, omdat het verslavend effect ook aan het ongeboren kind wordt doorgegeven. De pasgeboren baby vertoont kenmerken als rillen, veel huilen en slecht drinken.

Mag ik valeriaan tijdens de zwangerschap innemen?

Wanneer je zwanger wilt worden maar ook tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden om valeriaan te gebruiken.

Er is namelijk niet veel bekend over de werking of bijwerking tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor de periode waarin je borstvoeding geeft.

Alternatief voor valeriaan tijdens de zwangerschap

Het is duidelijk: valeriaan tijdens de zwangerschap is geen goed idee. Wat is het alternatief? Sint-janskruid is ook een veelgebruikt middel. Dit kruidenmiddel verbetert de stemming en werkt bij mensen met lichte tot matige depressiviteit. Het kan enkele weken duren voordat het eerste effect optreedt.

Ook voor sint-janskruid geldt dat dit niet 100% veilig is tijdens de zwangerschap. Weinig zwangere vrouwen gebruiken het waardoor de bijwerkingen of risico’s niet goed bekend zijn. Wel treden er ontwenningsverschijnselen bij het pasgeboren kind op. Sint-Janskruid is dus geen goed alternatief voor valeriaan.

Wanneer je last hebt van angstgevoelens of slapeloosheid

Stress en spanning maar ook angstgevoelens komen regelmatig tijdens zwangerschap voor. Dat geldt natuurlijk ook voor slapeloosheid. Grijp niet zomaar naar middelen als sint-janskruid. Ondanks dat het hier om kruiden gaat kunnen ze een nadelige invloed op de zwangerschap hebben.

Praat, wanneer je last hebt van bovenstaande klachten, altijd met de verloskundige of huisarts. Deze kan op zoek naar een veilig middel, geschikt voor zwangere vrouwen. Daarnaast helpt praten of een bepaalde vorm van therapie ook om veel klachten te verminderen.

Wil je gebruik maken van homeopathische middelen, bezoek dan een homeopaat. Deze kijkt niet alleen naar de klacht maar ook naar een homeopathisch middel dat hier goed op aansluit. Bovendien houdt de homeopaat rekening met de zwangerschap, zodat het voorgeschreven middel veilig in gebruik is. Vraag eventueel advies aan de huisarts of behandelende arts. De homeopaat wordt niet altijd vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering.

Auteur: Bianca Walraven

Previous Post

Natuurlijke rustgever

Next Post

Overdosis valeriaan