Valeriaan en katten

valeriaan en katten kattenkruid

Katten zijn dol op valeriaan. Niet zo vreemd dat deze kruidenplant ook wel kattenkruid wordt genoemd.

Je huisdier wordt er vooral erg blij en rustig van.
Hierdoor is valeriaan een ideaal hulpmiddel bij de opvoeding van een (jonge) kat.

Reactie van katten op valeriaan

Iedereen met een kat heeft wel eens gehoord van echte kattenkruid. Dit is ook wel bekend onder de naam catnip. De kleine tijgers kunnen er geen genoeg van krijgen. Snuffelen, eroverheen wrijven en zelfs erin rollen: kattenkruid is the place to be. Maar niet alle katten reageren hierop. Een goed alternatief is valeriaan. Wat doet deze kruidenplant met je kat?

De geur van valeriaan heeft op katten een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Daarnaast kalmeert het je huisdier.

Valeriaan is in verschillende situaties inzetbaar.

Katten met stress

Heeft jouw kat wel eens last van stress? Een verhuizing, een tweede kat erbij of vuurwerk; je kat voelt zich niet prettig. Valeriaan in een iets hogere dosering maakt de katachtigen een beetje high. Daarna voelt deze zich ontspannen en rustig. Valeriaan is dus zeer geschikt om het huisdier ergens aan te laten wennen of om stress weg te nemen.

Zindelijkheidstraining en opvoeding

Je geliefde poezebeest opvoeden? Valeriaan en katten zijn de ideale combinatie voor de zindelijkheidstraining of om te leren waar de kat wel of niet aan mag komen. Een paar druppels valeriaan in de kattenbak of aan de krabpaal doet wonderen. Katten weten direct waar ze naartoe moeten. Dit geldt natuurlijk ook voor het laten wennen aan een nieuw slaapplekje.

Heb je liever dat je kat in een bepaald hoekje van de tuin zijn behoefte doet? Zet hier wat valeriaan plantjes neer. Dit kun je combineren met kattengras en pepermuntplantjes. Zo creƫer je een groen kattenparadijs.

Ruim 70% van de katten reageert op de geur van enkele druppeltjes valeriaan. Mocht je kat dit niet interessant vinden, probeer hem dan te verleiden met een valeriaan kussentje. Veel poezen en katers vinden het prettig om hier tegenaan te liggen of om mee te spelen. Ook dat werkt rustgevend.

Valeriaan en honden

Ook honden kunnen baat hebben bij valeriaan. Natuurlijke druppels of kruidenmixen met valeriaan-extract zijn geschikt voor alle mate honden. Ze kunnen helpen de hond te kalmeren in stressvolle situaties zonder dat het dier er suf van wordt. Prima in te zetten bijvoorbeeld bij vuurwerk, onweer, dierenartsbezoek, reizen of als hij last heeft van verlatingsangst.

Belangrijk: Honden zijn geen mensen, dus geef de hond alleen valeriaanmiddelen die ook echt voor de hond bedoeld zijn!

Zelf last van spanning of stress?
Lees hier over de voordelen van valeriaan thee >>