Overdosis valeriaan

Gebruik je valeriaan bij stress, spanning nervositeit of slapeloosheid? Let goed op de dosering. De juiste dosering staat op de verpakking vermeld: houd je hieraan. Bij een overdosis valeriaan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Maar ook de mogelijke bijwerkingen of effecten van een overdosering.

Gebruik van valeriaan

Overdosis valeriaan

Valeriaan is als kruidengeneesmiddel vrij verkrijgbaar bij apotheek, drogist of gezondheidswinkel. De juiste dosering staat op de verpakking of in de bijsluiter. Na ongeveer een half uur tot 1 uur begint het middel te werken. Dit effect blijft ongeveer 4 uur lang aanhouden.

De inname van valeriaan is niet moeilijk. Het gaat hier om een medicijn dat je oraal (via de mond) inneemt. Dit gebeurt altijd in combinatie met een glas water, zodat de valeriaantablet goed richting de maag glijdt.

Het is de bedoeling dat je valeriaan zonder kauwen met water inneemt. Meestal bedraagt de aanbevolen dosering drie keer daags 1 tablet. De dosering is afhankelijk van het merk, kijk daarom altijd op of in de verpakking wat de juiste dosering is.

Valeriaan druppels innemen

Wanneer inname van valeriaan tabletten moeilijk is, zijn valeriaan druppels een goed alternatief. Hierdoor is het niet nodig om een tablet in één keer door te slikken. Valeriaan druppels zijn dan ook vooral geschikt voor kinderen of volwassenen met slikproblemen. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt een halve dosering, volwassenen nemen drie keer daags 20 tot 30 druppels in.

Valeriaanthee: gebruik en dosering

Bij valeriaanthee is het belangrijk om het verse kruid met koud water te mengen. Bij gebruik van heet water worden de actieve bestanddelen vernietigd.

De dosering bedraagt 1 tot 3 gram valeriaan per kop. Maximaal drie kopjes valeriaanthee per dag.

Overdosis valeriaan – wanneer spreek je van overdosering?

Wie één of twee tabletten meer inneemt dan aanbevolen ondervindt hier geen nadelige gevolgen van. Het is wel belangrijk dat deze overdosering niet elke dag voor komt. Bij een hogere overdosering (meer dan twee tabletten) treden de volgende symptomen op:

 • Buikkrampen
 • Vermoeidheid
 • Verwijde pupillen
 • Bevende handen
 • Benauwdheid

Neem bij een overdosis valeriaan altijd direct contact met een arts of apotheker op. Neem de bijsluiter mee en laat deze zien.

Lees ook: Is Valeriaan verslavend?

Dosering en overdosis bij kinderen

Kinderen ouder dan 12 jaar mogen valeriaan tabletten of valeriaan druppels gebruiken. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar krijgen een halve dosering. Toch is het bij kinderen niet aan te raden om zomaar met valeriaan te starten. Laat klachten of problemen altijd door een huisarts of kinderarts nakijken.

Krijgt het kind een overdosering valeriaan binnen? Van een lichte overdosering spreken we wanneer het kind één tablet boven de aanbevolen dosering binnenkrijgt of 5 – 10 valeriaan druppels meer dan is toegestaan. Bij het dubbele spreken we van een grotere overdosis.

Het kind vertoont bij een overdosis valeriaan de volgende symptomen:

 • Milde tot hevige buikpijn
 • Mogelijk braken
 • Onverklaarbaar huilen
 • Hoofdpijn
 • Niet willen of kunnen slapen
 • Benauwdheid
 • Trillen
 • Niet willen of kunnen eten

Merk je dat het kind een flinke overdosis valeriaan heeft binnengekregen? Wacht niet langer maar neem direct contact met de huisarts of de eerste hulp op. Vermeld dat het om valeriaan gaat of laat de verpakking zien.

Huisdier heeft valeriaan binnengekregen

Dezelfde adviezen gelden wanneer een huisdier valeriaan binnenkrijgt. Het is geen goed idee om nerveuze of angstige honden valeriaan toe te dienen. De dierenarts heeft hier andere middelen voor. Valeriaan wordt vaker wel voor katten gebruikt, maar dan alleen als kattenkruid of aangepaste kruidenmiddelen.

Het effect van een overdosis valeriaan is bij (huis)dieren niet bekend. Mogelijkheden treden dezelfde symptomen als bij jonge kinderen of volwassenen op. Neem bij overdosering of het per ongeluk innemen van valeriaan contact op met de dierenarts.

Auteur: Bianca Walraven

Previous Post

Valeriaan tijdens de zwangerschap

Next Post

Is Valeriaan verslavend?