Natuurlijke rustgever

natuurlijke rustgever

Ervaar je angst, stress of slapeloosheid? Een natuurlijke rustgever helpt tegen deze en andere klachten. Er zijn verschillende natuurlijke rustgevers van bekende- of huismerken.

In dit artikel behandelen we zeven 100% natuurlijke middelen die kunnen bijdragen aan een meer ontspannen gevoel. Fijn om te weten dus dat er geen sprake is van chemische toevoegingen en dergelijke.
De natuur voorziet in (bijna) alles! Veel ontspannen leesplezier!

7 Natuurlijke rustgevers

Bekijk 7x een natuurlijk kruid tegen stress, angst en onrust. Ondanks het feit dat de middelen puur natuur zijn, is het toch goed om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van de rustgevers.

1. Kamille

Kamille is een kruidenmiddel en werkt ontspannend, ontstekingsremmend en ontsmettend. Het helpt niet alleen bij maag- en darmklachten en verkoudheid maar ook bij nervositeit en mondinfecties. Het is inzetbaar als thee, keeltabletten, crème, zalf en nog veel meer. Ter ontspanning is kamillethee de beste oplossing. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend, tenzij je overgevoelig bent voor kamille.

2. Hop

Nog een natuurlijke rustgever: hop. Kom je veel in aromatherapie tegen, waardoor het de nodige rust en ontspanning met zich meebrengt. Bedenk dat geuren veel invloed op lichaam en geest hebben.

3. Lavendel

Lavendel is erg multifunctioneel Het heeft een kalmerende werking en vermindert gevoelens van angst of nervositeit. Lavendel drink je als lavendelthee of gebruik je binnen de aromatherapie. Daarnaast zijn er ook lavendelpillen verkrijgbaar, met een over het algemeen snelwerkend effect.

4. Valeriaan

Een van de meest gebruikte natuurlijke rustgevers is Valeriaan. Dit is een kruid dat bekend staat om zijn rustgevende eigenschappen. Vooral bij examenvrees en periode van spanning en stress helpt valeriaan erg goed. Het is verkrijgbaar als valeriaan tabletten of druppels. Bijwerkingen kunnen uit maag- darmklachten, misselijkheid of buikpijn bestaan.

Of valeriaan verslavend is, daar lopen de meningen nogal over uiteen. Wel is bekend dat het bij gebruik tijdens de zwangerschap een verslavend effect op het ongeboren kind heeft. Wie een normale dagelijkse dosering aanhoudt zal weinig verslavende perfecte opmerken.

5. Sint-janskruid

Ook weer een natuurlijke rustgever die je gewoon bij apotheek of drogist haalt. Dit kruid verbetert de stemming en is vooral geschikt voor mensen met lichte tot matige depressieve gevoelens. Nadeel van sint-janskruid is dat het een wisselwerking met andere middelen heeft. Mogelijke bijwerkingen zijn vermoeidheid, een droge mond, duizeligheid of maagdarmklachten. Net als bij Valeriaan komen deze bijwerkingen niet bij iedereen voor: vaker niet dan wel.

6. Bach Rescue druppels

De bachbloesemtherapie werd vooral in de jaren 90 populair. Deze alternatieve behandeling is opgesteld door homeopaat Edward Bach. Het lijkt op homeopathie maar dat is het niet. De Bach Rescue druppels ondersteunen in stresssituaties. Het is op natuurlijke basis en alcoholvrij. Druppels zijn ook voor kinderen verkrijgbaar, met een aangepaste sterkte.

7. Passiebloem

Passiebloem is een natuurlijke rustgever die gebruikt wordt ter behandeling van angst, stress en spanning. In Duitsland is het zelfs een goedgekeurd geneesmiddel tegen verschillende vormen van angst. Passiebloem werkt niet alleen ontspannend en neemt angstgevoelens weg maar bevordert ook een goede nachtrust. Let op met een hoge dosering passiebloem: dit heeft een licht hallucinerend effect. Kijk daarom altijd naar de maximale dosering en gebruik dit middel volgens de gebruiksaanwijzing of voorschriften.

Andere natuurlijke rustgevers

Let bij spanning en stress vooral op de ademhaling. Een te oppervlakkige of snelle ademhaling zorgt voor nog meer spanningen. Meditatie kan helpen om gevoelens van angst of nervositeit te verminderen. Een goede en rustige ademhaling duurt 4 seconden inademen, 4 seconden adem vasthouden en 4 seconden uitademen. Vervolgens 4 seconden wachten en het ritueel herhalen. Het is uiteraard niet de bedoeling om deze ademhaling de hele dag toe te passen, maar slechts op momenten waarbij extra rust en ontspanning gewenst is.

Vergoeding zorgverzekering natuurlijke rustgever

Voor een natuurlijke rustgever geldt geen vergoeding vanuit de zorgverzekering (basis of aanvullend). Enkele medicijnen zoals slaap- en kalmeringsmiddelen worden wel vergoed (meestal vanuit de aanvullende verzekering). De aanschaf van natuurlijke rustgevers komt dan ook voor eigen rekening. Homeopathie wordt vaak wel vanuit het aanvullend pakket vergoed. Het is hierbij wel belangrijk dat de homeopaat is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.

Auteur: Bianca Walraven

Previous Post

Valdispert ervaringen en bijwerkingen

Next Post

Valeriaan tijdens de zwangerschap